توسعه مهارتهای اتباطی
شاید مهمترین مهارتی که باید در کل زندگی بیاموزیم، برقراری ارتباط باشد. آنچه که ما را قادر می سازد تا به دیگران اطلاعات بدهیم و همچنین بفهمیم که دیگران چه می گویند. از نگریستن به نوزادی که با دقت به مادرش گوش می دهد و سعی می کند تا صداهای مادرش را تکرار کند ، می توان فهمید که این مهارت تا چه میزان اساسی و مهم است. ساده ترین شکل ارتباط، انتقال اطلاعات از یک مکان به مکان دیگری است، که میتواند به اشکال زیر باشد و ما در عمل از ترکیب همه این روشها برای رساندن پیام خود بهره می بریم.
- کلامی
- ، نوشتاری ( مانند کتابها ، مجله ها، سایت ها، ایمیل ها)
- تصویری (لوگوها، نقشه ها، نمودارها و جداول)
- غیر کلامی (زبان بدن، ژست ها، تن و گام صدا)
نکته مهم:
تسلط بر مهارتهای ارتباطی ممکن است به اندازه طول عمر ما زمان ببرد ، و این هم به شرطی است که واقعاً کسی بتواند ادعا کند که تسلط لازم و کافی بر این مهارتها را داشته است.
با این حال ، برای بهبود مهارتهای ارتباطی نکات آسان بسیار زیادی قابل یاد گیری و انجام است و بدین وسیله اطمینان حاصل کرد که قادر به انتقال و دریافت اطلاعات به طور موثر شده ایم.
اهمیت مهارتهای ارتباطی
توسعه مهارتهای ارتباطی می تواند در همه جنبه های زندگی ، از زندگی شخصی گرفته تا زندگی حرفه ای و اجتماعی ، بسیار موثر واقع شود .
توانایی برقراری ارتباط دقیق و واضح ، یعنی رساندن پیام به مخاطب با همان کیفیت و شفافیتی که در ذهن ماست، مهارتی است که نباید از آن غافل شد. هیچ وقت برای آن که این مهارت را تقویت کنید دیر نیست و با این کار می توانید تاثیر شگرف ان را در بهبود زندگی خود ببینید.
اگر جوینده شغل هستید یا حتی به ارتقای شغلی خود می اندیشید، صد در صد نیازمند ارایه مهارتهای ارتباطی خوب به کار فرمای خود می باشید.
این مهارتها شامل مهارت صحبت کردن با مردم مختلف، حفظ ارتباط چشمی، استفاده از واژگان متنوع و همچنین متناسب کردن کلام با مخاطبین، گوش دادن به شیوه موثر و ارایه ایده های مناسب ، توانایی نوشتن مطالب به نحو مفید و مختصر و کارگروهی خوب می باشد.
در سراسر دنیا، کارفرمایان به دنبال یافتن این مهارت های اساسی در کارمندان یا داوطلبان جویای کار هستند. بر اساس نظر سنجی انجام شده توسط انجمن ملی کالج و کار فرمایان (NACE) در سال 2018، در میان آنها، مهارت ارتباط کلامی یا همان فن بیان در رده اول قرار گرفته است.
در زندگی شخصی؛ با استفاده از مهارتهای ارتباطی خوب و اثر آن در درک بهتر دیگران ، روابط بهتری خواهیم داشت.
تقریبا همگان بر این باور هستیم که دلیل بسیاری از شکست ها و ناکامی ها در روابط بین فردی، صحبت نکردن یا عدم توانایی صحبت کردن است. اما در مقابل توانایی گوش دادن نیز یک عنصر مهم است. چه بخواهید در مورد تعطیلات آخر هفته صحبت کنید و چه بخواهید مطمئن شوید که فرزندان نوجوان شما خوب و خوشحال هستند.
با داشتن مهارتهای ارتباطی خوب ، اگر کسب و کار شخصی خود را داشته باشید ، می توانید در تجارت موفق تر عمل کنید . در سازمانها هم به عنوان کارمند عملکرد بهتری از خود نشان خواهید داد.
همه ما در طول زندگی مجبوریم به طیف گسترده ای از سازمانها و، موسسات مثل مغازه ها دفاتر دولتی ف مدارس و … مراجعه کنیم . برقراری ارتباط خوب می تواند تعاملات ما را در این سازمانها ساده تر کرده و ما را قادر سازد که به هدف خود با آرامش و اطمینان دسترسی خواهیم داشت. و نتایج بهتری خواهیم گرفت.
باید بدانیم که برقراری ارتباط ، صرفا پخش یا ارسال اطلاعات نیست، بلکه یک پروسه دو طرفه است. به عبارت دیگر شامل ارسال و دریافت اطلاعات است و هم به صحبت کردن نیاز دارد هم به گوش دادن.
نکته مهم: منظور از ارتباط درک مشترکی از اطلاعات منتقل شده و در یافت شده ، توسط گوینده و شنونده است.
اگر شما فرستنده اطلاعات هستید باید ابتدا شما آغازگر ارتباط باشید (چه در ملاقات ای رودررو چه در مکاتبات) و در مرحله بعد برای بررسی درک شنونده یا مخاطب خود سوالاتی را مطرح کنید و به پاسخ های انان با دقت گوش دهید و در صورت لزوم توضیح بیشتری بدهید.
اگر شما گیرنده اطلاعات هستید ، باید به دقت گوش دهید و سپس با پرسیدن سوالاتی مطمین شوید که مطلب را کاملا فهمیده اید و هر دو طرف درک یکسانی از موقعیت و اطلاعات ارسالی دارید.
همینطور که میبینیم ارتباط یک فرایند فعال است، به این معنی که هیچ یک از دو طرف چه شنونده چه گوینده ، منفعل نیستند و هر دو در برقراری ارتباط نقش بازی می کنند.
چرا توسعه مهارتهای ارتباطی
مهارتهای ارتباطی خوب می تواند عملکرد ما را در زندگی بهبود بخشیده و راه ما را در برقراری روابط با دیگران هموار سازد. در مقابل اگر در این زمینه ضعیف باشیم ، همه روابط مان چه شغلی چه شخصی کمرنگ شده و زندگی ما را به طرز قابل توجهی سخت می کند.
بنابراین توسعه مهارتهای ارتباطی را باید به عنوان یک پروژه بلند مدت در نظر گرفته و در طول زندگی به یادگیری ان ادامه دهیم. بسیاری از ما به این نکته واقف نبوده و تصور می کنیم برای ما چیزی برای یادگیری وجود ندارد.
در حالی که با یادگیری بسیاری از کارهای کوچک و ساده ف می توانیم به برقراری ارتباط موثر خود کمک کنیم.
چند مهارت ارتباطی که بدون آنها هرگز موفق عمل نخواهیم کرد.:
- گوش دادن
- صحبت کردن
- استفاده از مهارتهای غیر کلامی مانند زبان بدن
- کنترل و مدیریت استرس
- کنترل احساسات
مزایای توسعه مهارتهای ارتباطی